İzleyiciler

2 Kasım 2011 Çarşamba

Üzerinizdeki Yükü Atmanın Yolları

Stresten uzak bir hayat sürmek pek mümkün değil ama stresle başa çıkmanın yollarını öğrenmek size yarar sağlayabilir. Stresle başa çıkmak deyince bunun çeşitli yolları var, bunlardan biri de gevşeme teknikleri.
Uzmanından öğrendikten sonra kendi başınıza rahatça uygulayabileceğiniz temel gevşeme tekniklerini kullanmak hiç de zor değil. Gevşeme teknikleri strese verdiğimiz negatif yanıtları azaltarak daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmamıza yardımcı olur. Zira bu teknikler stres yönetiminin temeli sayılabilir. Şunu hemen belirtelim ki gevşeme yani relaksasyon dediğimiz şey, sadece zihinsel huzura kavuşmak veya bir hobi ile uğraşarak zihnimizi dinlendirmekle ilgili değildir. Gevşeme, hayatın güçlüklerinin zihnimizdeki ve vücudumuz üzerindeki yüklerini azaltan bir süreçtir. Bu bağlamda gergin hayatımızı gevşetmenin, sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olacağını söyleyelim ve birkaç basit gevşeme tekniğini birlikte inceleyelim.

Stresle başa çıkmanın en güvenli yolu
Yapacak onca şeyin olduğu hayatımızdaki öncelikler arasında gevşeme tekniklerine belki de çok arka sıralarda kalabilir. Oysa vücudumuzun ve ruhumuzun gerildiği durumlarda gevşeyebilmenin önemini bilmiyorsanız sağlığımız üzerindeki yararları etkilerinden mahrum kaldınız demektir.

Gevşeme tekniklerini uygulamanız, aşağıdaki fizyolojik değişimler aracılığıyla strese verdiğiniz yanıtı iyileştirebilir:
Kalp hızının yavaşlaması
Kan basıncının düşmesi
Solunum hızının yavaşlaması
Oksijen gereksiniminin azalması
Büyük kaslara kan akımının artması
Kas gerginliğinin azalması

Gevşeme teknikleri genel sağlık durumunuzda şu değişimlere neden olur:
Baş ağrıları ve sırt ağrısı gibi fiziksel semptomlarda azalma
Öfke ve düşkırıklığı gibi duygusal yanıtlarda azalma
Daha çok enerji
Konsantrasyonda artış
Sorun çözme yeteneğinde artış
Günlük aktivitelerde verimlilik artışı

Gevşeme tekniklerini tamamlayıcı ve alternatif tıp uzmanlarından, doktorlardan, diş hekimlerinden ve psikoterapistlerden öğrenebilirsiniz.
Doğrusu bu işi kendi kendinize deneyerek öğrenmek değil, uzmanından öğrenerek bilinçli bir şekilde yapmaktır. Eğer gevşeme egzersizleri sırasında duygusal sıkıntı yaşıyorsanız egzersizi yapmayı durdurun ve bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşün. Gevşeme tekniklerinin ortak noktası dikkatinizi yatıştırıcı bir şeye odaklamak ve vücudunuzun farkına varmaktır. Hangi tekniği seçtiğiniz önemli değil. Önemli olan, seçtiğiniz bir tekniği düzenli olarak uygulamaktır.
Gevşeme yeteneğiniz, uygulamayla birlikte artar
Gevşeme tekniklerinin birkaç ana tipi vardır. Bunların her biri farklı şekilde sizi gevşetmeye ulaşır. Örneğin, her bir kas grubunuzu yavaşça germeye ve sonra gevşemeye odaklanırsınız. Bu da kas gerginliği ve gevşemesi arasındaki farka odaklanmanıza yardımcı olur ve fiziksel duyumların daha çok farkına varmanızı sağlar. Bir başka yol da huzurlu bir yere veya duruma zihninizde yolculuk yaparak böyle bir ortamı gözünüzde canlandırmaktır. Kokular, sesler ve dokular dahil olabildiğince fazla duyuyu kullanmaya çalışılır. Uzmanınız size en uygun gevşeme tekniğini seçip, öğretecektir.
Gevşeme tekniklerini öğrendikçe kas gerginliğinin ve başka fiziksel stres duyumlarının daha çok farkına varabilirsiniz. Kaslarınızın gerilmeye başladığı noktada bir gevşeme tekniği uygulamak için bilinçli bir çaba gösterebilirsiniz. Bu stres sarmalının kontrolden çıkmasını önleyebilir. Gevşeme tekniklerinin birer beceri olduğunu hatırlayın. Her beceride olduğu gibi, gevşeme yeteneğiniz de uygulamayla birlikte artacaktır. Sabırlı olun. Stresin vücudunuzdaki negatif etkisini azaltmak için motivasyonunuzu koruyun ve hayatınızda huzur duygusu yaşayın.
Güzel Sözler - Özlü Sözler - Anlamlı Sözler - Deneme Yazıları Makale

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel Sözler - Özlü Sözler - Anlamlı Sözler - Deneme Yazıları Makale